Gelukkig nieuw jaar!

Wat zijn de plannen van IAF in het komende jaar.

Uw voorzitter is net terug uit het warme Florida. Helaas is het door mijn buitenlandse verblijf niet gelukt om de achterkrant in december te laten verschijnen. Ik heb u dus nog niet de beste wensen voor het nieuwe jaar laten toekomen - bij deze!

Het was wel even wennen, toen ik uit het zonnige Amerika terug kwam. Hoewel ik er voor mijn werk was, heb ik uiteraard ook genoten van het prettige weer. En als groot Disney-fan kon ik het natuurlijk niet nalaten mij in de vrije weekeinden op DisneyWorld te storten. Ik kan het u zeer aanbevelen, als u ook eens in de gelegenheid bent.

Ook heb ik - eerlijk is eerlijk - genoten van het 's avonds en in de weekeinden vrij zijn. Een luxe die normaliter zeldzaam is voor IAF bestuurders, naar ik vrees. Immers: naast mijn onbezoldigde ‘baan’ als voorzitter van IAF ben ik ook nog een druk bezette system engineer bij een grote landelijke organisatie. En tot voor kort deed ik ook nog een deel van het uitvoerende werk van de secretaris van onze Stichting. Dat is wel eens wat moeilijk te combineren, om het maar eens voorzichtig te zeggen.

Nieuwe mensen

Enfin, de kruik gaat zo lang te water tot ze barst - en voor die tijd wou ik wat rustiger aan gaan doen. Daarom heeft het Bestuur van de Stichting besloten om een deel van de Stichtingsarbeid uit te besteden aan een tweetal nieuwe medewerkers: Arie en Bea Martini. Zij zullen zich ontfermen over het administratieve deel van het Stichtingswerk, zoals de ledenadministratie en facturering.

Voor u veranderd er niet zoveel, maar wel zullen mutaties en dergelijke nu een stuk vlotter worden uitgevoerd dan voorheen. Arie en Bea: welkom bij de Stichting!

IAF heeft in de afgelopen periode nogal wat ervaring en kennis opgedaan met het opzetten van Internet sites. Deze kennis is schaars binnen Nederland, naar wij hebben gemerkt. Onze doelstelling vereist ook van ons dat we andere organisaties meehelpen om hun Internet-sites op te zetten, dus krijgen we regelmatig verzoeken om dat te doen. Wij willen dat graag (blijven) doen, maar het beheer van onze eigen sites en het opvangen van de groei kost de nodige inspanning. Een extra belasting op de toch al hardwerkende systeembeheerders van IAF is nauwelijks mogelijk. Welaan dan, IAF-gebruikers, mijn oproep: bent u een ervaren Unix/Internet expert, bijvoorbeeld een goede systeembeheerder of systeemprogrammeur en heeft u tijd en zin om mee te werken in een team fanatieke collega's , stuurt u dan een e-mailtje aan mij. U dient zich wel te realiseren dat van u verwacht wordt dat u een stevige inspanning verricht en dat alles ook nog tegen geen of een symbolische vergoeding - de standaard primaire ‘arbeidsvoorwaarden’ van IAF. Vergeet u vooral niet: wij zijn een non-profit organisatie, door vrijwilligers gedragen. U bent gewaarschuwd ;-)

Van de Penningmeester

Een verzoek van onze Penningmeester: zou u, als u deze factuur handmatig voldoet, willen vermelden dat dit ten name van Stichting Internet Access is (niet ‘IAF’ of zo, daar verslikt met name de Postbank zich in) en ook het factuurnummer willen vermelden? Onze hartelijk dank, bij voorbaat.

Zoals de kop al suggereert, heeft het Bestuur de nodige plannen voor het komende jaar. De detaillering is nog niet in alle gevallen volledig, maar de intenties wel. Een tip van de sluier opgelicht:

IAF beziet momenteel op welke wijze we uw kosten naar beneden kunnen krijgen. Hierbij spelen globaal twee opties: het verlagen van het uurtarief en/of het instellen van een ‘bulktarief’, zoals u tegenwoordig bij zoveel andere providers ook ziet. Wel mag de tariefs(structuur)wijziging niet leiden tot een slechte bereikbaarheid en uiteraard "moet het wel uit kunnen".

Samenwerking

In samenwerking met een aantal andere organisaties wordt een tweetal nieuwe inbelpunten opgezet. Deze inbelpunten zullen ook geschikt zijn voor ISDN aansluitingen.

Het inmiddels aanwezige samenwerkingsverband tussen IAF en diverse andere organisaties zal verder worden verdiept.

Uiteraard wordt ook gestreefd naar het opnieuw beschikbaar maken van een helpdesk. Hoewel onze Jan Bezemer in Delft zijn uiterste best doet om u te helpen, is hij uiteraard geen professionele computer- en Internetexpert. Wij streven er naar in het begin van dit jaar een oplossing te vinden.

Het Bestuur ziet goede kansen om ook het inbelpunt Enschede dit jaar volledig on-line te krijgen.

De goede samenwerking met NLnet zal worden verdiept in het komende jaar.

Usenet News

De reorganisatie van de IAF news groepen is per 26 december 1995 voltooid. De oude ia.* groepen bestaan niet meer. Daarvoor in de plaats zijn iaf.* groepen gekomen, die dezelfde naam hebben als de oude groepen. Dus: in plaats van ia.algemeen kunt u nu iaf.algemeen gebruiken.

Aan het eind van 1995 kenden we helaas opnieuw problemen met de news-aanvoer. Deze bleken deze keer niet bij IAF te liggen, maar veroorzaakt te worden door een verkeerd geconfigureerde name-server bij NLnet. Dit is inmiddels gelukkig verholpen. Onze nieuwe news-machine is trouwens ook net alweer uitgebreid met een extra bank geheugen. Hiermeer wordt een snellere doorlooptijd verkregen voor de verwerking van het vele news.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.