1 april

Het was geen grap dat ik nog geen Achterkrant had toen ik de facturen wilde printen. Normaal gesproken heb ik op de eerste dag van de maand nog voldoende tijd voor het schrijven. Omdat volgende weekend Pasen is, zit ik komende week wat krapper in de tijd. Vandaag worden de facturen gegenereerd en dus is ook een verse Achterkrant nodig. Ik kan dus zeggen dat deze Achterkrant op een zondagnamiddag is geschreven.

Google

Dit is de dag voor de grappen. Als er dus een grap online komt op zaterdag, dan heb je niet het idee dat het een 1-april grap is. De situatie is echter dat de online tijd voor veel mensen voorloopt op hun tijd. Een grap die wereldwijd goed valt, maar een Japans trekje heeft, wil je dus online hebben op het moment dat het in Japan 1 april wordt. Anders heb je er niets aan.

Hoe mensen dan gaan twijfelen is goed te zien in de diverse discussie op Google+ waar Google een 8-bits versie van Maps aankondigde voor het Nintendo Entertainment System. Een bijkomend voordeel van de 8-bits versie was ook bijna gelijk zichtbaar. Ook Streetview was 8-bits. Met als gevolg dat ook gezichten en kentekenplaten in 8 bits werden weergegeven: Instant anoniem.

Een andere grap die wel aardig viel was Gmail Tap. Zelf heb ik ook veel last van mistikken op het kleine toetsenbord van mijn Samsung. Tikken met alleen twee grote knoppen zou een grote vooruitgang zijn. Als ik niet ook Morse code zou moeten leren.

website.iaf.nl

Degene die de laatste tijd een website bij IAF heeft aangevraagd, heeft in de bevestigingsbrief een vreemde hostname zien staan. Hun website was niet gekoppeld aan een standaard www.domein.nl, maar aan iets onder website.iaf.nl.

We hebben dit gedaan, omdat we merkten dat steeds meer gebruikers eerst hun nieuwe website willen inrichten, voordat ze de verwijzing over willen zetten van hun oude website. Door gebruik te maken van de speciale hostname uXXXX.website.iaf.nl is het mogelijk om de site volledig in te richten en te testen, voordat hij in gebruik wordt genomen.

Het is ook een handige methode als er een nieuwe website voor een (geheime) campagne wordt ingericht. Regel de website, richt die helemaal in en vraag vervolgens pas het bijbehorende domein aan. Niemand die al kan proberen uit te vinden waar de campagne over gaat. De website is op geen enkele manier te koppelen aan uw bedrijf of campagnes.

Cloud

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over de cloud. Cloud dit en cloud dat. In de meeste gevallen gaat het over het uitbesteden van mail, salarisverwerking of andere grote applicaties. Het is echter ook heel goed mogelijk om kleine dingen uit te besteden. Al noemt men dat niet zo snel in-de-cloud, het is het natuurlijk wel.

Binnen SURFcert maken we regelmatig gebruik van Doodle om afspraken te maken of meningen te peilen. Laatst zag ik echter een hele andere toepassing hiervoor. Een monteur zou langskomen voor een controle van de installatie in een huurwoning. Normaal belt dan iemand van het bedrijf iedereen op om zo een afspraak te proberen te maken. En dan het liefst een afspraak waarbij de te bezoeken huizen in dezelfde buurt liggen, zodat hij niet uren hoeft te reizen.

Dit bedrijf besloot Doodle in te zetten. Plan een aantal dagen dat de monteur kan, verstuur een uitnodiging naar de huurders met het verzoek om de Doodle in te vullen en de monteur kan langskomen op de dag dat de meeste bewoners kunnen. Eventueel zelfs met gewenste tijdstippen.

Onderzoek

Ook een onderzoek kan goed in de cloud uitgevoerd worden. Het is niet noodzakelijk om een groot onderzoeksbureau in de hand te nemen. Als het een klein onderzoek binnen het bedrijf is, kan dat goed zelf gerealiseerd worden. Ook voor studenten in dat vakgebied is het handig. Ze hoeven geen dure software aan te schaffen. Maak een gedegen onderzoek en laat het in de cloud uitvoeren.

GOVcert

GOVcert bestaat niet meer. Toen ik in de Achterkrant van januari schreef over GOVcert betrof het een activiteit in 2011. Sinds januari 2012 is GOVcert opgegaan in het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Andere naam; zelfde mensen; zelfde contacten.

Het eerste resultaat kwam dus al snel, omdat aanvallen die ik kende uit Zweden en op de UT wel heel erg leken op die bij KPN.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Goedkeuring
Older// DNS