Statistiek

Ik had al eens aangegeven dat ik wat statistieken zou vermelden. Het leek me leuk om eens wat gegevens van onze mailservers te laten zien. We hebben sinds enkele maanden een nieuwe structuur en dan is het wel interessant om daar wat getallen uit te halen.

Verkoper

Maar laat ik eerst u aan onze nieuwe verkoper voorstellen. Hieronder vindt u een stukje waarin hij zichzelf aan u bekend maakt. Voor een persoonlijke kennismaking kunt u hem bereiken op 053 - 4285814.

Ik wil mezelf even kort voorstellen. Mijn naam is Ben Verbeek en ik ben sinds begin september werkzaam als verkoper bij IAF. Ik ben getrouwd en ben de trotse vader van een zoon. Om fit te blijven speel ik regelmatig tennis.

De laatste 15 jaar heb ik in binnen- en buitenland bij verschillende bedrijven in de IT sector gewerkt als verkoper. Ik verheug me erop u per telefoon of persoonlijk te spreken. Een goede relatie is voor mij de basis tussen de verkoper en u als klant.

Heeft u vragen en/of opmerkingen, ik ben te bereiken via e-mail onder sales@iaf.nl en natuurlijk per telefoon.

Op een goede samenwerking.

Mailinfrastructuur

Onze eigen e-mail omgeving bestaat uit 5 servers. Twee daarvan worden gebruikt om de e-mail te scannen op ongewenste inhoud, zoals spam en virussen. Voor de buitenwereld aan de voorkant bevinden zich twee zogenaamde MX servers. De nameservers vertellen dat iedereen die mail wil afleveren voor domeinen, die bij ons worden gehost, de mail daar moet afleveren. En aan de achterkant, voor u het belangrijkste, staat de server die de mail uiteindelijk ontvangt en aan u aanbiedt via POP3 of IMAP.

"Maar ik heb een eigen server!" Ja, een aantal klanten heeft een eigen server waar hun mailboxen op staan. Voor hen gaat de mail dus niet naar onze mailbox server, maar naar die van henzelf. Als zij niet willen dat de mail gescanned wordt, gaat dat direct vanaf de MX servers. Anders wordt de mail eerst gescanned en daarna doorgestuurd.

Uitgaande mail loopt nu nog via de mailserver waar ook de mailboxen op draaien. Standaard accepteert die alleen mail van machines binnen het IAF netwerk. Dit is om te voorkomen dat hij misbruikt wordt om spam te versturen. Als u echter buiten ons netwerk zit, dan kunt u wel gebruik maken van die server, maar dan moet u inloggen. En momenteel kent alleen die server alle mailaccounts.

Er wordt gewerkt aan het inrichten van een zesde server die de uitgaande mail verzorgt. U merkt hier niets van. U kunt gebruik blijven maken van smtp.iaf.nl voor het versturen van uw e-mail.

Scannen

Zoals u weet gebruiken wij MailScanner voor de controle van de e-mail. Op dit moment heeft 25% van de klanten aangegeven dat wij hun mail moeten scannen. Dat resulteert vervolgens in het scannen van bijna 50% van alle mail die op onze servers terecht komt.

Van die 50% wordt 30% door de virusscanner als gevaarlijk aangemerkt. De spamscanner wijst 65% aan als spam. Omdat veel spam ook als gevaarlijk wordt gekarakteriseerd door de virusscanner kun je die percentages niet bij elkaar optellen.

Van alle mailtjes met spam en/of virussen wordt vervolgens 45% direct verwijderd op verzoek van de klant. Die wil die rommel niet in zijn mailbox.

DNSsec

De afgelopen maanden zijn veel organisaties druk bezig geweest met het veiliger maken van hun nameserver. Een meer structurele oplossing is de overgang naar DNSsec. Ik heb onlangs de resultaten gezien van een onderzoek naar ADSL routers. Ik kan u medelen dat onze standaard Zyxel P660 modems zeer goed voldoen. We zijn in overleg met onze leverancier over de puntjes die nog open staan.

World Wide Web

Wie heeft het WWW bedacht? Of meer specifiek: wie heeft als eerste iets als het WWW bedacht en beschreven. Een enkele vice-president in Amerika denkt dat hij het was. De meeste anderen denken aan Tim Berners-Lee en Robert Cailliau. Maar reeds in 1934 heeft de Belg Paul Otlet in zijn "Traite de Documentation" een systeem beschreven waarbij allerhande informatie op verschillende media over de hele wereld verspreid zou staan. En waarbij een mens vanuit 1 plaats die informatie zou kunnen benaderen. Via een systeem waar bijvoorbeeld luidsprekers aan hingen voor geluid. En ook via een scherm dat eventueel in verschillende delen (windows?) opgedeeld zou kunnen worden om de informatie gelijktijdig te kunnen tonen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Statistiek (2)
Older// TRANSIT(IE)S