Paniek

Er is de laatste weken wat paniek uitgebroken op Internet. Een deel is alleen frustrerend. Een ander deel is alleen iets om aandacht aan te besteden.

Nameserver

Begin juli hebben de verschillende softwareleveranciers gezamelijk wereldkundig gemaakt dat er een structureel probleem zit in bijna alle nameservers. Dat probleem kan er voor zorgen dat u denkt naar de website van uw bank te gaan, terwijl u in werkelijkheid terecht komt op een andere server. En dit keer niet vanwege een virus op uw eigen machine. Nee, iemand heeft de nameserver van uw provider voorzien van onjuiste informatie. Dus met u zullen alle klanten van de provider op die verkeerde server terecht komen.

Dus duidelijk iets om over in paniek te raken. Gelukkig bevatte de oorspronkelijke melding van Dan Kaminsky geen informatie waardoor criminelen alvast aan de slag konden om de nameservers te vergiftigen, zoals dat heet. Jammer genoeg werd de informatie wel bekend door een blunder van een beveiligingsonderzoeker.

U kunt er vanuit gaan dat onze servers voor die blunder al een update hebben gekregen. Onderzoek wees uit dat een enkele klant niet de nameservers van IAF gebruikte en dat zijn eigen nameservers niet up-to-date waren. Daar hebben we die klant van in kennis gesteld.

U kunt er van op aan dat wij beveiliging hoog in ons vaandel hebben staan. Wij hebben niet voor niets een eigen versie van de webserver draaien waarbij klanten niet bij elkaars gegevens kunnen.

Need-to-know

De hiervoor optredende paniek heeft ook weer de discussie opgerakeld over wat wie moet weten. Het need-to-know syndroom. Veel geheime informatie wordt openbaar omdat er te veel mensen van in kennis worden gesteld. Mensen vinden zich soms zo belangrijk dat zij vinden dat ze alles moeten weten.

Het hoofd van de security afdeling van Oracle stelt dat het bij hen in de organisatie zelfs zo ver is doorgevoerd dat zij niet op de hoogte is aan welke bugs er allemaal gewerkt wordt. Zij kan ze niet oplossen, dus waarom zou ze weten wat er mee gedaan kan worden. En daarnaast kan ze, tegen iemand die klaagt dat hij niet op de hoogte is, zeggen dat zij er ook niets van afweet. Dus dat hij niet alleen is in zijn onwetendheid.

"With knowledge comes responsibility" en de vraag is of je die, soms zeer grote, verantwoordelijkheid wel wilt dragen.

Glasvezelpaniek

Zoals u waarschijnlijk weet, hebben we een eigen glasvezelnetwerk op het Business & Science park in Enschede liggen. Onlangs hebben we dat geüpgraded zodat er meer bandbreedte beschikbaar is. Aan onze kant is alles klaar. Alleen proberen we al geruime tijd om de glasvezel in gebruik te nemen. Daarvoor moet namelijk ook de aansluiting aan de andere kant, aan de Auke Vleerstraat 1, aangesloten worden.

Er lijkt echter constant iets mis te gaan tussen de NDIX, Equinix (vm. Virtu) en de Universiteit Twente. Kon men vroeger bij Virtu meestal snel iets regelen, tegenwoordig geldt er een minimale levertijd van 3 weken op een glasvezelaansluiting. Als alles goed gaat.

We houden u op de hoogte.

Prijsverlaging

Met ingang van 1 augustus 2008 zijn de prijzen van onze Whitelabel ADSL en ADSL2+ producten (fors) verlaagd. De ADSL2+ abonnementen zijn zelfs ruim 40% in prijs verlaagd.

De prijsverlaging wordt ook doorgevoerd voor de snelheden die we nu niet meer leveren, maar die in het verleden wel onder de Whitelabel vlag zijn aangevraagd. Zodoende komt u niet tot de ontdekking dat u minder zou betalen als u een hogere bandbreedte afneemt.

Vanwege de forse prijsverlagingen, en de nog steeds geldende actie voor modem en aansluitkosten, zijn we echter wel genoodzaakt om met ingang van dezelfde datum verzendkosten in rekening te brengen voor het modem. Maar u kunt natuurlijk altijd besluiten om uw modem in Enschede op te komen halen.

Groen

Groene datacentra zijn in. Maar wij proberen al tijden ons datacentrum energiezuinig operationeel te houden. Zo maken we sinds de uitbreiding van ons datacentrum in december 2004 gedeeltelijk gebruik van de koelere buitenlucht. Dat betekent een vermindering van de belasting van onze koelunits.

Daarnaast maken we ook gebruik van groene stroom. Zo voorkomen we nog meer opwarming dan onze servers al van zichzelf doen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// TRANSIT(IE)S
Older// Vakantietijd