Brandende vragen

Precies op de dag dat in Enschede herdacht werd dat de vuurwerkramp 8 jaar geleden plaats vond, was er opnieuw een grote brand in Enschede. Dit keer vlakbij ons kantoor.

Evacuatie

Nadat de brand ongeveer een half uur woedde, werden we gesommeerd om ons pand te verlaten vanwege de kans op gevaarlijke stoffen. Het bleek namelijk om een plastic recycling bedrijf te gaan. Er was nog even tijd om de informatie op de webpagina te plaatsen. We waren natuurlijk niet meer op onze telefoonnummers bereikbaar.

En korte tijd later viel de spanning weg in de omgeving. Onze UPS heeft de boel lang genoeg in de lucht gehouden om wat updates rond te sturen en toen was ook dat voorbij. Maar werken vanuit huis lukte. MSN blijkt redelijk geschikt om onderling te overleggen. Als het niet te lang duurt. Want op een gegeven moment wil je elkaar toch zaken kunnen laten zien.

Na enige tijd kwam de spanning op het industriegebied wel weer terug. Onze UPS leed echter aan een bekend probleem in kantooromgevingen. De zekeringautomaten zijn zwaar genoeg om de boel te voeden, maar als de UPS weer opkomt gaat het fout. Alle beveiligde systemen starten op, dan is de automaat niet zwaar genoeg. Zeker niet als ook de UPS de accu's nog even moet laden.

Dat kon dus pas weer hersteld worden toen het pand weer benaderd kon worden. Om dit in de toekomst te vermijden gaan kijken naar een systeem dat de servers na elkaar kan starten.

Lopend vuurtje

Tijdens de brand is ook weer gebleken dat veel mensen foto's en video's maken van de brand. We hoeven nu niet meer te wachten tot de regionale zender met een bestelbus met cameras en ander opnameapparatuur komt opdagen.

Maar voor het uploaden van al die informatie is bandbreedte nodig. En ook weer om dat allemaal te downloaden. Ik heb de hand weten te leggen op een rapport van Akamai Technologies, Inc. over het gebruik van internet. Dit is het eerste volledige rapport dat zij hebben uitgegeven, maar het is zeker iets dat de aandacht verdient om in de gaten te houden.

Bandbreedte

In het rapport wordt een overzicht gegeven van de penetratie van aansluitingen met hoge en minder hoge bandbreedtes. Dan blijkt dat, ondanks alle nieuwe 20 Mbps ADSL verbindingen, het aantal aansluitingen (in Nederland) met een bandbreedte boven de 5 Mbps in het eerste kwartaal van 2008 met 3,7% is gedaald t.o.v. het laatste kwartaal van 2007. Zelfs het aantal aansluitingen met een bandbreedte boven de 2 Mbps is gedaald en wel met 2,6%. Op dit moment heeft 78% van de Nederlanders een bandbreedte boven 2 Mbps.

Hierbij moet natuurlijk opgemerkt worden dat dit de effectieve bandbreedte is die Akamai ziet in hun downloadgegevens.

Bandsmalte

Er is ook een overzicht van landen die nog voornamelijk de beschikking hebben over aansluitingen van maximaal 256 kbps. De top van die lijst kent landen waarbij meer dan 90% die bandsmalte kent. Als je dat dan vergelijkt met de Verenigde Staten dan is dat percentage daar veel lager. Maar het is wel opvallend dat toch nog 21% van de aansluitingen in de staat Washington onder de 256 kbps zit. Dat aantal is trouwens 151% gestegen bij een vergelijking van de betreffende kwartalen. Het is dus interessant om te kijken hoe dat het volgende kwartaal uitpakt.

Akamai

Waarom weet Akamai zo precies hoeveel bandbreedte men in de verschillende landen heeft? Akamai is een grote provider van download ruimte. Bedrijven die veel data aanbieden aan hun klanten (updates en streaming media), huren capaciteit bij Akamai. Ze maken hierbij gebruik van datacentra over de hele wereld. Als iemand in Nederland een update ophaalt bij een bedrijf dat zijn data bij Akamai heeft staan, is de kans groot dat de data van een server in Nederland komt.

Zoals ik al eerder heb aangegeven geven providers via BGP aan elkaar door waar welk IP adres op internet zit. Onderdeel van BGP is ook de zogenaamde afstand tot dat IP-adres. En daar maakt Akamai gebruik van. Als onze router wil weten hoe uw verkeer bij een server van Akamai moet komen, krijgen we van hen meerdere mogelijkheden. En onze router is dan zo slim om te kiezen voor de kortste afstand. In veel gevallen zal dat dus in Nederland zelf zijn.

Dit is wel afhankelijk van de wensen van de klant van Akamai. Want die moet natuurlijk betalen voor iedere locatie waar zijn gegevens staan. De klant moet geinteresseerd zijn in Nederlandse downloaders.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Vakantietijd
Older// Uw Gegevens