Allerhande Nieuws

Soms lukt het niet om het onderwerp te behandelen dat in mijn hoofd al bijna klaar staat. Zo wilde ik deze maand verder ingaan op de beschikbaarheid van onze dienstverlening. Daar zou ik dan een hele Achterkrant aan besteden. Maar er zijn in de afgelopen maand een aantal dingen gebeurd, die ik toch even wilde aanhalen.

Glasnetwerk

Zoals vorig jaar al aangekondigd, hebben we een deel van ons eigen glasvezelnetwerk voorzien van nieuwe bekabeling waardoor hogere bandbreedtes mogelijk zijn. Konden we via de oude bekabeling verkeer uitwisselen met een maximale snelheid van 100 Mbps, met de nieuwe kabels is het mogelijk om tot 1 Gbps te gaan. Die hogere snelheid hebben we ook echt nodig. Een aantal van onze klanten wisselen veel verkeer uit met de universiteit.

Amsterdam

Ook onze aansluiting in Amsterdam wordt deze maand opgeleverd. "Was die er niet al?" vraag u zich terecht af. Ja, we hadden al een aansluiting in Amsterdam voor onze ADSL klanten en voor enkele co-locatie klanten. Maar de nieuwe aansluiting is een rechtstreekse koppeling tussen ons datacentra in Enschede en Amsterdam. Met de mogelijkheid om een betere koppeling te krijgen met de AMS- IX.

Maatwerk

Ook hierover is er al een extra Achterkrant verschenen. Maar de afgelopen maand zijn een paar mooie voorbeelden van maatwerk opgeleverd.

Zo is er een klant met een vestiging in het midden van het land en een server in ons datacentrum in Amsterdam. En voor het beheer van die servers wordt bij voorkeur geen gebruik gemaakt van Internet. Er zijn toen voor hen twee SDSL aansluitingen gerealiseerd die rechtstreeks op de server worden gekoppeld. Resultaat: De server kan heel goed dichtgezet worden voor Internet en ze hebben de snelst mogelijke xDSL koppeling tussen hun kantoor en de server.

Een andere klant heeft de hoofdvestiging aangesloten op het @Work netwerk. De andere vestigingen hebben ieder een ADSL verbinding van IAF. En in ons datacentrum in Enschede staat een VPN server. De nevenvestigingen maken een VPN verbinding naar die server en die server zit vervolgens rechtstreeks op het VLAN dat @Work heeft gerealiseerd tussen de hoofdvestiging en ons datacentrum.

Thuis

Er is eindelijk ook weer wat te melden over de voortgang van onze eigen glasvezelaansluiting thuis. Mede door de drie dagen vorst midden december 2007 is de aanleg drie maanden uitgesteld. Ze komen, als alles goed gaat, op 28 maart 2008 de glasvezels bij ons naar binnen prikken.

Inbellen

De klanten die nog inbellen, hebben de afgelopen tijd wat problemen ondervonden. KPN zou in november 2007 een nieuwe telefoonaansluiting opleveren. Dat is pas in januari 2008 gelukt. En bovendien bleek die in eerste instantie ook helemaal niet te werken.

Toen we eindelijke het groene licht van KPN kregen om over te gaan op de nieuwe verbinding bleek die zo slecht te zijn dat hij binnen 2 uur al helemaal niet meer bruikbaar was. We zijn toen gelijk weer teruggeschakeld naar de oude lijn.

Onderzoek wees uit dat KPN de lijn helemaal niet had geconfigureerd. Alleen de draadjes waren aangelegd. Toen de configuratie eenmaal was uitgevoerd zijn we weer overgegaan. En toen bleef de lijn stabiel.

Maar Murphy was nog niet uitgespeeld. De nieuwe lijn was anders geconfigureerd dan de oude, dus toen die werd uitgeschakeld kregen we nog even last van interferentie. Dat is toen snel opgelost en sinds die tijd draait alles naar behoren.

Universiteit

De universiteit Twente is bezig om de door haar beheerde thuisnetwerken af te stoten. Internet Access Facilities neemt de inbelvoorzieningen voor de UT over van @Home. Dat was natuurlijk ook geplanned voor december 2007, maar door de problemen met KPN hebben we nu pas de benodigde acties kunnen starten.

Onze keuze voor de glasvezelaansluiting was trouwens ingegeven door het einde van die thuisnetwerken. Ik heb nu thuis een kabelaansluiting van de universiteit en die zou ook per 1 december 2007 worden opgeheven. Gelukkig draait die nog. Net als de inbelvoorzieningen wordt die technisch gerealiseerd door @Home. Zij hebben besloten de verbindingen niet uit te zetten voordat de migraties van de kabelaansluiting en inbellen grotendeels zijn uitgevoerd.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Older// Statistiek