We heffen het glas

Ja, deze maand was er eentje waar we het glas op konden heffen. Niet alleen die dingen met een lekker vocht er in. Nee, ook die je in de grond stopt en die je omhoog haalt waar je Internet wilt hebben.

15 jaar

Zoals u waarschijnlijk weet zijn Pauline en ik ook buiten IAF partners. En we hebben hier begin deze maand het glas opgeheven. We kennen elkaar namelijk 15 jaar. Dat glas hebben we niet in Nederland geheven. Nee, we zijn even een lang weekend de Noordzee overgestoken en hebben ons in York vermaakt.

Op naar de volgende 15 jaar.

Enschede-zuid

KPN is druk bezig met de uitrol van haar all-IP netwerk waarbij de straatkasten een Internet aansluiting krijgen. Hierop wordt dan de apparatuur voor ADSL, SDSL en ondertussen ook VDSL aangesloten. Omdat de straatkasten vlak bij de gebruikers staan, zijn hier dus ook de VDSL snelheden te halen. Iets wat niet lukt als de apparatuur op kilometers afstand in de centrales staan.

In Enschede-zuid zijn ze dit jaar begonnen met het upgraden en uitbreiden van de straatkasten. Ik heb hier in relatie tot mijn bezoek aan de Rittal fabrieken in Duitsland al over geschreven. En omdat ze hiervoor toch nieuw glas moesten aanleggen, hebben ze besloten om in Enschede dan maar gelijk een uitgebreide proef te doen met Fiber-to-the-Home (FttH), ofwel glasvezel tot in de meterkast bij de mensen thuis.

Roombeek

Dit project is voortgekomen uit de aanleg van glasvezel in de (her)nieuwbouwwijk Roombeek. KPN heeft de partij die daar glasvezel aanlegde overgenomen en rolt dat nu uit in Enschede. Het is nog niet duidelijk wat er precies geboden wordt. De oude partij had een aansluiting op de NDIX, dus was het opzetten van een directe verbinding met ons datacentrum eenvoudig.

In reclameuitingen wordt wel zijdelings verwezen naar de Internet marktplaats (NDIX) in Enschede, maar als je een aansluiting wilt, kun je alleen kiezen tussen 4 "standaard" internetproviders.

Thuis

Ja hoor. Bij ons thuis wordt op 31 december het glas geheven. Uit de grond onze meterkast in. We hebben een abonnement afgenomen op het KPNglasvezelnet via Unet. Dat was de enige serieuze keuze die geboden werd. Tenminste op basis van mijn kennis van de andere aanbieders. Natuurlijk gaan we niet in zee met KPN zelf. En ook de andere keuzes genieten niet echt ons vertrouwen. Behalve…

Unet

We hebben in het verleden al vaker te maken gehad met Unet. De indruk die ze bij ons achterlieten was er een van professionaliteit en meedenken. De kenmerken die we ook binnen IAF belangrijk vinden in de contacten met onze klanten.

We zijn nog aan het kijken in hoeverre we glasvezel via Unet aan kunnen bieden. Afspraken hierover zijn lastig te maken. Vooral ook omdat dit iets relatief nieuws is voor KPN en Unet. Al levert Unet al wel op meer plaatsen in Nederland aansluitingen. Dus als u in Lelystad, Amsterdam of Rotterdam woont, kunnen we u al ondersteunen bij uw aanvraag voor glasvezel.

Datzelfde geldt natuurlijk ook als u in Enschede(-zuid) woont. Op de site van Unet is momenteel de keuze in straten beperkt. Onze straat staat er bijvoorbeeld niet op. Neem dus contact met ons op als u meer wilt weten.

Business & Science Park

Ook ons eigen glas verdient het om genoemd te worden. Naast een voortdurende groei in aansluitingen en klanten hebben we besloten om de snelheid van ons glasvezelnetwerk te verhogen. Dat betekent nieuw glas aanleggen en de aangesloten apparatuur vervangen. Wanneer en hoe hoort u nog. En natuurlijk ook of dit invloed heeft op de verbinding.

Amsterdam

De hogere snelheid van ons eigen glasnetwerk biedt ook de mogelijk van een directe, snelle koppeling tussen ons datacentrum en Amsterdam. En in Amsterdam kunnen we vervolgens een directe verbinding realiseren met ons ADSL- netwerk ter plaatse. Storingen worden hierdoor minder ernstig. En we kunnen gemakkelijker veilige verbindingen opzetten tussen uw ADSL aansluiting en eventuele servers die u in ons datacentrum heeft staan.

In Amsterdam zijn ook de AMS-IX en NLIX gevestigd. Hierdoor kunnen we eenvoudig de beschikbaarheid uitbreiden door gebruik te maken van de grote netwerken die zij onderhouden. We krijgen dan directe koppelingen met een groot deel van het Nederlands deel van Internet.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Maatwerk
Older// E-mail en spam