Geheugen

)In de loop van een maand duiken allerlei leuke ideeen op om over te schrijven in de Achterkrant. Maar zit ik eenmaal achter het toetsenbord, dan laat mijn geheugen mij in de steek. Ik moet me voornemen om in de toekomst meer gelijk te noteren. In het verleden maakte ik soms wel een kleine opsomming. Digitaal natuurlijk. Maar ik heb niet altijd toegang tot de directory waar de Achterkrant staat. En als ik het niet gelijk daar noteer, vergeet ik natuurlijk weer waar ik het heb genoteerd.*

GPRS/UMTS

Gelukkig kan ik sinds kort ook onderweg snel en makkelijk bij die directory. Als SURFcert kernel lid heb ik nu de beschikking over een GPRS/UMTS modem voor in mijn laptop. In eerste instantie natuurlijk voor de werkzaamheden tijdens mijn 10-wekelijkse dienst of om even mijn mail te lezen. Maar ik moet het natuurlijk regelmatig gebruiken anders vergeet ik mijn wachtwoord.

Als je eenmaal zo'n verbinding hebt, merk je dat het toch nog niet overal goed werkt. Natuurlijk werkt het in de grote steden, zoals Utrecht, Amersfoort, Apeldoorn en Enschede. Maar daartussen is het nog steeds behelpen. Zo kun je op de Veluwe maar beter geen acties ondernemen waarbij je je geen onderbreking in de verbinding kunt veroorloven. Er is al van oudsher een stuk van een paar kilometer spoorlijn waar zelfs GSM niet werkt. Het stuk waar GPRS, en zeker UMTS, niet werken is echter veel groter.

Pinbetalingen

Onlangs nog even het resultaat van onze vakantie bekeken. En dan met name op het gebied van de pinbetalingen. Anders dan bij onze vakanties in Engeland, Schotland e.d. bleek het eenvoudig mogelijk om op veel plaatsen met de standaard giropas te betalen. We hoefden dus niet steeds met de credit card te zwaaien. De ene keer dat ik met de credit card moest betalen, moest ik wel mijn paspoort laten zien. Dat was aan de andere kant van de Noordzee dan weer niet nodig.

Zweden kent zeer veel onbemande tankstations. Soms staan er op een stukje straat van 500 meter wel drie verschillende stations. Wij tankten veel bij de stations van Jet. Maar na iedere 400 SEK sloeg de pomp af. We hebben vervolgens steeds voor een tweede keer de pas in de automaat gestopt om de tank vol te krijgen. Op de afrekening van de giro blijkt daar echter iets vreemds mee aan de hand te zijn. De kleine betaling is meestal diezelfde dag of de dag na het tanken afgeschreven. De grote betalingen werden echter altijd 2 of 3 dagen later afgeschreven.

Second Life

Ja, ik zit nog steeds in Second Life. Ik ben hier bijna iedere dag te vinden. Ik heb daar al sinds enkele maanden een vaste baan in de beveiliging bij een nachtclub. En sinds kort ben ik daar hoofd van de beveiliging. Dat betekent toetreding tot het management van de club met daarbij de voor- en nadelen van een manager. Ik had nog nooit een sollicitatiegesprek afgenomen, maar de laatste weken heb ik er iedere week wel een paar. Dan merk je ook wel dat je met de ene sollicitant veel gemakkelijker praat dan met de andere.

Samen met Pauline en een vriendin van ons hebben we nu ook ons eigen stukje strand. Een paar huisjes, een parkje en wat strandstoelen. Heerlijk om 's avonds tot rust te komen na een dag hard werken. Die vriendin werkt trouwens veel op Second Life. Ze bouwt graag speciale dingen, voornamelijk met veel scripts. U zou haar winkel eens moeten zien.

Daarnaast is Second Life een hele goede manier om vrienden te maken over de hele wereld. Met mensen uit Australie, Spanje, Brazilie en de USA klets je daar net zo gemakkelijk mee als met een Nederlander of Duitser. Je bent ondertussen zo gewend om Engels te praten dat je dat ook automatisch doet als je met een Nederlander praat. Zelfs als je weet dat het een Nederlander is.

ADSL en inbellen

Onlangs kregen we van onze MXstream leverancier te horen dat ze stoppen met het leveren van ADSL via derde partijen. We hadden dit al aan zien komen. Ze waren overgenomen door XS4ALL. Dan wordt het opgenomen in het XS4ALL pakket en kun je het alleen onder hun naam nog maar aanbieden. En dat is natuurlijk niet iets dat wij kunnen maken. We bieden nu al onze MXstream klanten aan om gratis over te stappen op onze White Label ADSL. Dat is bovendien goedkoper en heeft een hogere bandbreedte.

Daarnaast kregen we een brief van KPN dat zij stopten met een telefoondienst van Enertel, namelijk de regionale nummers. De manier waarop de brief was opgesteld leek te impliceren dat het ons 06760-IAFBV nummer betrof. Bij navraag bleek dat gelukkig niet het geval te zijn. U kunt dus gerust gebruik blijven maken van dat nummer voor onze inbel- en UUCP-diensten.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// E-mail en spam
Older// Vakantie