Tweede lustrum

Ja, de Achterkrant bestaat dit jaar 10 jaar. Oktober 1995 is de eerste Achterkrant geschreven door de toenmalige voorzitter van Stichting Internet Access. In juli 1996 heb ik het toen overgenomen en sinds die tijd komt er iedere maand een Achterkrant uit. Behoudens mei vorig jaar toen een lelijke ziekte me aan bed gekluisterd hield en ik niet achter de computer plaats kon nemen.

Ter ere van het lustrum zal ik dit jaar regelmatig teruggrijpen op Achterkranten uit het verleden. Wat speelde er toen en hoe verhoudt dat zich met de huidige tijd. En welke plannen waren er bij de Stichting en in het begin van de BV?

Overlast en over lust

Dat was de titel van de eerste Achterkrant waarin spam ter sprake kwam. Dat was in september van 1997. Toen leek het er op dat spam irritant begon te worden. In ieder geval begonnen toen de eerste discussie hierover.

In die Achterkrant werd ook gerefereerd aan de branchevereniging NLIP. De verwachting was dat vanuit die vereniging actie ondernomen zou kunnen worden om maatregelen te nemen. Hoe typerend is het nu dat in het jaar dat in Nederland bepaalde vormen van spam wettelijk worden verboden, NLIP moet besluiten om te stoppen.

Waarschuwingsdienst

Niet alleen spam is een groot probleem geworden op Internet. Ook virussen en dan vooral de softwareproblemen waar die virussen gebruik van maken. Voor particulieren heeft de Nederlandse overheid een waarschuwingssysteem ingericht. Onder de naam waarschuwingsdienst stuurt zij informatie over mogelijke problemen in en met software naar geïnteresseerden.

Surf op Safe

Een andere bron van informatie van de Nederlandse overheid is de website van Surf op Safe. Deze website richt zich niet alleen op virussen en problematische software, maar probeert de (beginnende) Internetgebruiker te adviseren over het veilig manoeuvreren op Internet.

Op dit moment wordt bijvoorbeeld op de site aandacht besteed aan phishing. Maar ook firewalls en privacy zijn belangrijke en veel besproken onderwerpen. Ik raad dus iedereen aan om bij het volgende bezoek aan Internet enige tijd aan deze site te besteden. Ik garandeer u dat bij navolging van een aantal tips u in de toekomst minder tijd kwijt bent met de minder plezierige zaken op Internet.

Afscheid NLIP

Ik refereerde er al kort aan. Onze branchevereniging houdt op te bestaan. Nadat de afgelopen jaren de grote consumenten- en kabelproviders zich al terug hadden getrokken om beter tegen KPN te kunnen ageren, stapten ook twee grondleggers van de NLIP op. In de ALV eind december zijn de overgebleven leden tot de conclusie gekomen dat de NLIP zich derhalve niet meer als vertegenwoordiger van de branche kon profileren.

Steeds vaker werd al gevraagd of een branche met bijna 2000 bedrijven vertegenwoordigd kan worden door een vereniging met maar 45 leden. Eerder kon dat beaamd worden omdat die 45 leden ruim 80% van de abonnementen in Nederland verzorgden. Nu de grote providers uit de vereniging zijn gestapt, is dat percentage te ver gedaald.

Het komende kwartaal wordt gebruikt om de boel af te bouwen en om de Stichting NBIP los te koppelen van de NLIP. Onlangs bleek dat de oprichting van NBIP door NLIP een schot in de roos was. Het Agentschap Telecom heeft een aantal bedrijven een boete op moeten leggen omdat zij niet voldeden aan de wettelijke plicht om aftapbaar te zijn. Eén bedrijf verweerde zich met de opmerking dat het Agentschap dan maar moest aangeven hoe dat moest binnen hun netwerk. En dergelijke kennis is juist aanwezig onder de deelnemers aan NBIP.

NBIP zal dus zeker niet verdwijnen. Het feit dat het lidmaatschap van NLIP verplicht werd gesteld heeft de groei van NBIP beperkt. Al zijn er een aantal providers lid van NLIP geworden met het doel om deel te mogen nemen aan NBIP. Maar daarnaast zijn er ook providers die pertinent geen lid van NLIP willen of kunnen worden en die nu dus zonder problemen deel kunnen nemen aan de NBIP.

2005

Normaal gesproken begint men met de beste wensen. Maar ik wilde dat eens een keer als laatste stukje in de Achterkrant opnemen. Dan blijft het misschien beter hangen, dan wanneer men eerst goede wensen uit om vervolgens allerlei vervelende voorspellingen te doen over het komende jaar. Maar dat maakt het volgende niet minder gemeend:

Namens IAF en haar medewerkers
wens ik iedereen
een voorspoedig en gezond 2005 toe.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Older// Non-profit