Veranderingen

Het is zo ver. De overgang van lokale inbelmogelijkheden in Enschede en Groningen naar geheel Nederland is afgerond. Voor zover wij hebben kunnen zien, is alles redelijk goed verlopen. In ieder geval is het aantal aanvragen voor ondersteuning ruim onder het verwachtte aantal gebleven.

Ook problemen met de verbindingen van de verschillende inbelpunten naar onze centrale apparatuur waren nihil. Alleen eind maart is de verbinding enkele nachten gedurende enkele minuten onderbroken geweest. Dit waren echter allemaal geplande onderbrekingen, omdat Enertel bezig is met het uitbreiden van de voorzieningen. We hebben wel last van een heel vreemd probleempje. In minstens één inbelpunt is het al een aantal weken voorgekomen dat de inbeller de bezettoon krijgt als hij inbelt op maandagavond rond 21:00 uur. Deze melding hebben we gehad van verschillende inbellers, maar wel steeds op hetzelfde inbelpunt. We zijn in overleg met Enertel om de oorzaak te achterhalen. Aan onze kant heeft de apparatuur in ieder geval nog voldoende capaciteit.

Nieuwe penningmeester

Een andere wijziging, die per 1 april is ingegaan, is de nieuwe penningmeester. Of moet ik zeggen penningmeesteres? Persoonlijk krijg ik dan visioenen van iemand die in het leer gekleed en met de zweep in de hand op de schatkist van de Stichting zit. Ik weet niet of dat in figuurlijke zin het geval zal zijn. Er is in ieder geval wel besloten om eerder en harder op te treden tegen wanbetalers. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we de benodigde uitbreidingen van de voorzieningen uit moeten stellen, omdat een deel van het geld niet binnenkomt. En ik kan met de hand op mijn hart stellen dat niemand van de bestuursleden een boot heeft om te verkopen. Het is echter wel zo dat de functie van penningmeester momenteel op interim basis wordt uitgevoerd. Als u dus iemand kent die genegen is om de functie van penningmeester te vervullen, kunt u dat gerust aan ons doorgeven. :-)

Nieuw: Online MKB

Een derde wijziging betreft een uitbreiding van onze abonnementen. Tot heden bieden we alleen online abonnementen voor persoonlijk gebruik. Het feit dat een aantal klanten hiervan "gebruik" maakt om vanuit een bedrijf Internet te verkennen, doet daar niets aan af. Voor bedrijven die een online verbinding wensten, moest iedere keer weer maatwerk geleverd worden. Uit vragen van klanten blijkt dat ze toch graag iets meer wensen. Als gevolg van die vragen zijn we de dienst "online MKB" gaan ontwikkelen. De exacte startdatum van deze dienst is nog niet bekend, maar we houden u op de hoogte via onze website en nieuwsgroepen. De naam van deze dienst geeft al aan dat deze dienst vooral bestemd is voor gebruikers in het Midden en Klein Bedrijf. Voor grotere bedrijven blijkt maatwerk in de meeste gevallen toch nodig.

Waar zal de dienst "online MKB" uit gaan bestaan? In de eerste plaats natuurlijk de diensten, zoals die ook bij een persoonlijk online abonnement zitten, als een e-mail adres en ongecensureerde toegang tot Internet. Als extra krijgt u echter ook de beschikking over een vast IP-adres en de mogelijkheid om extra kanalen bij te schakelen als er meer bandbreedte nodig is. Dat vaste IP-adres biedt u de mogelijkheid om daar een eigen vaste naam aan te koppelen, zoals <bedrijf>iaf.nl. Indien u bij ons een TLD abonnement heeft, bestaat ook de mogelijkheid om daar een naam van de vorm <naam>lt;bedrijf>nl o.i.d. aan te koppelen. Op dit gebied is veel mogelijk.

Vaste IP adressen

Een ander mogelijkheid, die een vast IP-adres en/of IP-naam biedt, is toegangscontrole. Indien u toegang heeft tot een machine op Internet, die niet voor iedereen open staat, wordt vaak, naast username en wachtwoord, gebruik gemaakt van controle op IP-adres en/of IP-naam. Indien u gebruik wilt of moet maken van een dergelijke toegangscontrole volstaat het om aan de beheerder van die machine uw IP-gegevens door te geven.

Vaste IP-gegevens zijn nog voor veel meer toepassingen handig of vereist. Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet om contact met mij of onze netwerkcoördinatrice op te nemen. Specifieke vragen zijn welkom, maar ook vragen om meer algemene informatie.

Omdat deze dienst nog heel jong is, zijn we nog niet exact op de hoogte van alle mogelijkheden en onmogelijkheden die uw computersysteem biedt. Gelijk met de introductie hopen we voor Linux en Microsoft Windows NT een installatieinstruktie te hebben. Indien u hier niet op kunt wachten en indien u niet over voldoende eigen expertise beschikt, kunt u altijd via ons een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Newer// Gevaar
Older// Domeinen