Online

Deze maand is het weer tijd voor een aantal kleinere stukjes. Ik heb wat nieuwe dingen geprobeerd en mijn ervaringen wil ik met jullie delen.

Online verkoop

Zoals al vaker aangegeven, koop ik regelmatig wat online. Dat varieert van de gebruikelijke webshops, zoals Amazon, tot rechtstreeks bij de fabrikant, zoals Plugwise. Ik heb er ook geen moeite mee om bij wat ongebruikelijke webshops, zoals BangGood, zaken te kopen. Verkopen heb ik echter nog niet eerder gedaan. Het werd tijd om de auto van Pauline te verkopen. Ze had er al een paar jaar niet mee gereden. Hij werd hoofdzakelijk gebruikt door personeel van IAF om naar de postbus te gaan of voor woon-werkverkeer tijdens de winter. Nu iedereen met een rijbewijs echter ook een eigen auto heeft, heeft de Matiz ook geen nut meer.

Het werd dus tijd om hem aan te bieden op Marktplaats. Wat moet je dan vragen? Gelukkig hebben we daar de oude vertrouwde ANWB voor. De prijzen die ze aangeven, variëren wel fors, maar uiteindelijk hadden we een vraagprijs. En dan is het wachten op een bod. De auto bleek toch niet zo geliefd of men wilde afwachten zodat we met een onrealistisch laag bod genoegen zouden nemen. Toen er eenmaal geboden werd, verhoogden bieders het bod soms maar met 1 euro. Dat was niet goed.

Na nog een keer nagevraagd te hebben wat een dealer er voor zou geven, hebben we besloten om nog een poging te wagen, maar met een iets lagere vraagprijs.

Wet Bewaarplicht

Nadat al diverse Europese rechters en adviseurs aangegeven hadden dat de wet op de Bewaarplicht voor providers illegaal was, heeft uiteindelijk een Nederlandse rechter de wet officieel buiten werking gesteld. Ik heb al vaker geklaagd over het hypocriete karakter van bepaalde (nu oud-)leden van de regering. Als een wet ongeldig wordt verklaard door een Europese rechter en die uitspraak heeft een negatieve impact op de Nederlandse bevolking, dan wordt die uitspraak de dag erna opgevolgd. Verklaart een Europese rechter een wet ongeldig, waardoor de Nederlandse bevolking vrijer wordt, dan wordt zo lang mogelijk getracht om die wet in stand te houden.

De discussie was in eerste instantie of de uitspraak van de Nederlandse rechter voor iedereen gold of alleen voor de providers die aan de rechtzaak mee hadden gedaan. Omdat ook Privacy First had meegedaan, kon gesteld worden, dat het gold voor alle Nederlandse burgers. Met als gevolg dat alle providers moesten stoppen met het bewaren van de verkeersgegevens en de opgeslagen gegevens moesten vernietigen. Natuurlijk hebben wij dat gedaan. Jammer genoeg is er nog wel een (zeer grote) provider die aangaf de gegevens voor bedrijfsdoeleinden nodig te hebben. Als collega provider kan ik me dat niet voorstellen dat ze dat voor een half jaar moeten doen. Dat zullen ze dus nog wel een keer tegenover hun klanten moeten verdedigen.

NDIX

In maart was er weer de jaarlijkse NDIX partnerborrel. Dat is een bijeenkomst voor partners van de Nederlands-Duitse Internet eXchange. Vanwege het non-profit karakter van de NDIX zien ze iedereen die aangesloten is als partner. We werken allemaal samen om de eindgebruikers een betere, goedkopere dienst te kunnen bieden. Zo’n partnerdag richt zich dan ook voornamelijk op de huidige situatie en de plannen voor de komende jaren. Ik kan een tipje van de sluier oplichten: op meer bedrijventerreinen en wijken komt glasvezel.

In juni organiseert de NDIX een relatiedag in de Grolsch Veste. Anders dan op de partnerborrel is die dag iedereen welkom om te kijken naar wat de NDIX en haar partners te bieden hebben. Staat je bedrijf op een bedrijventerrein zonder glasvezel? Woon je in een buurtschap waar geen enkele grote provider ooit glasvezel wil aanleggen? Heb je een plan voor speciale diensten? Neem contact met ons op. Dan regelen we een uitnodiging voor de relatiedag op 11 juni.

Pockethernet

Iedereen kent natuurlijk Kickstarter. Ik heb daar regelmatig meegedaan aan projecten om producten van de grond te krijgen. Een andere, vergelijkbare crowdfundingsite, is Indiegogo. Ook daar heb ik regelmatig de ontwikkeling en productie van nieuwe ideeën gesponsord. Mijn nieuwste speelgoed is Pockethernet. Het is een apparaat om UTP kabels te testen. En meer. Naast de gebruikelijke testen of kabels goed zijn afgemonteerd, wat de lengte ervan is en wat de kwaliteit is, heeft deze ook IP-gerelateerde testen aan boord. Daarnaast kun je zelfs bitpatroontesten doen. Zo kun je kijken hoe de DHCP-server functioneert en geeft hij informatie over het netwerk waar hij vervolgens op terecht komt. Hij is zelfs geschikt om te testen of je Power-over-Ethernet switch wel voldoende spanning levert over de gebruikte bekabeling. Werkt die net aangeschafte internetcamera niet omdat hij kapot is of omdat er niet genoeg energie uit de switch getrokken kan worden?

Diskruimte

We hebben per 1 maart alle diskruimte voor websites en mailboxen met een factor 10 vergroot. Anders dan bij concurrenten geldt dat niet alleen voor nieuwe klanten, maar hebben ook onze bestaande klanten op 1 maart direct meer ruimte gekregen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Newer// About