Klein, maar fijn

Ik had deze maand weer een hele Achterkrant vol kunnen schrijven over security en SSL/TLS, maar na vorig jaar en een serie Achterkranten met steeds maar één onderwerp, vond ik het tijd voor een aantal kleinere onderwerpen. Onderwerpen die ik al langer op mijn lijstje had staan om wat over te schrijven, maar waar steeds geen plaats voor was als ik een groot onderwerp onder de loep had genomen.

Afbeeldingen delen

Het is tegenwoordig de mode om afbeeldingen te delen. Daar zijn tientallen apps en cloud-diensten voor. Die richten zich echter voornamelijk op foto's die met een smartphone of eventueel een tablet worden gemaakt. Ook voor het delen van screenshots van die smartphones zijn er diverse mogelijkheden. Ik liep bij het schrijven van documentatie echter tegen het probleem aan dat ik ook andere afbeeldingen wilde delen of van de ene computer naar de andere over wilde zetten. Denk hierbij vooral aan afdrukken vanaf het scherm van Windows computers. De dienst die ik daar nu voor heb gevonden, is Snaggy. Simpel en eenvoudig en daardoor goed bruikbaar om even snel een schermafdruk te delen met vrienden of familie. Of zelfs in een werkomgeving.

Netneutraliteit

Netneutraliteit lijkt in Nederland niet meer hoog op de agenda te staan. Dat is in Amerika wel anders en ook in Europees verband worden er nog verhitte discussies gevoerd. In Nederland is het ondertussen goed geregeld, zoals een uitspraak van het Agentschap Consument en Markt (ACM) onlangs bewees. Nog steeds zijn er ook in Nederland partijen die "het niet hebben begrepen". Diezelfde partijen proberen nu op Europees niveau te lobbyen om de richtlijnen voor netneutraliteit minder sterk dan bij ons te maken. Hierdoor zal het ook in Nederland slechter geregeld moeten gaan worden.

Wil je het testen, dan is er een App van Open Internet Nederland beschikbaar. Ik kan alleen in de Google Play Store kijken en daar staat hij onder de naam open.internet.nl. Het is gebleken dat veel providers nog niet alles helemaal goed implementeren. KPN gebruikt al jaren een oude smoes om SIP te blokkeren. Een smoes die tot nu toe door het ACM lijkt te worden getolereerd. Zelf zit ik sinds kort op Simyo. Ik zal eens kijken wat daar de resultaten van zijn.

Marssteden

Voor partijen die nog op zoek zijn naar een veilige omgeving voor hun bedrijf kan ik de Marssteden aanbevelen. Zeker sinds midden vorig jaar is op ons bedrijventerrein camerabewaking geïnstalleerd. IAF beheert het netwerk en RJ Safety & Security zorgt voor het continu monitoren van de beelden. Dat geldt tenminste voor de beelden van de standaard camera's. Er zijn namelijk ook een aantal automatische camera's. Die camera’s zijn voorzien van kentekenherkenning. Als de camera een kenteken herkent, dat in de opsporings- of aandachtslijst van de landelijke politie staat, wordt er een melding gemaakt. Dat zorgt ervoor dat auto's waarvan verdacht wordt dat ze gebruikt worden door criminelen, direct gemeld worden aan surveillerende auto's van RJ Safety & Security en aan de politie.

De grote vlakken zijn op de Marssteden al bijna allemaal vergeven. Er zijn nog wel mogelijkheden voor kleinere bedrijven die een kantoor- of werkruimte van 100 tot 300 m2 nodig hebben. Zelfs in de Marssteden Poort, waar ons kantoor is gevestigd, zijn nog een aantal units beschikbaar. En een glasvezelverbinding naar Twents Datacentrum is snel en goedkoop te realiseren. Als permanente online dienstverlening aan uw klanten voorop staat, is plaatsing van enkele servers in onze ruimte of de huur van een eigen kast bij Twents Datacentrum een zeer goede optie. En bij problemen aan die servers, zijn ze dag en nacht bereikbaar middels uw persoonlijke toegangspas en pincodes.

Default wachtwoord

Een default wachtwoord in je router lijkt een goed idee. Als je die vergeet, is het eenvoudig op te zoeken. Even het merk en type van de router invullen bij een zoekmachine en je kunt weer inloggen. Het heeft echter ook een nadeel. Veel routers zijn niet beveiligd voor toegang vanaf internet. Een crimineel kan dus ook het wachtwoord vinden en gebruiken om in te loggen. “Maar mijn router is toch niet belangrijk?” Juist wel. Wie de router beheert, beheert de toegang tot internet voor iedere gebruiker in huis of op kantoor. Anders dan via malware op een computer is het niet mogelijk om in versleutelde verbindingen te kijken en bijvoorbeeld de verbinding met de bank over te nemen. Het redirecten naar phishing sites is echter wel mogelijk. Ook is het mogelijk om advertenties met malware te injecteren op bezochte webpagina's. Als je dus een router koopt, zorg er dan voor dat het default wachtwoord gewijzigd wordt of dat de beheerinterface niet vanaf internet benaderbaar is. Bij routers die IAF levert, wordt dat laatste standaard bij de configuratie voor de levering geverifieerd en zo nodig aangepast.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Online
Older// Groen