Homey, je persoonlijke assistent

Homey is je persoonlijke assistent thuis. Dat is de kreet waarmee een aantal studenten van de Universiteit Twente aan hun Kickstarter project begonnen.

Kickstarter

Ik had al eerder aangegeven dat ik soms projecten op Kickstarter steun. Het begon met speelgoedauto's, maar dat project werd niets. Ze hebben het later nog een keer geprobeerd, maar toen heb ik me niet ingeschreven.

Het tweede project was Octofire. Daar beleef ik nog veel plezier aan.

Het derde project was dus Homey, het project waar ik nu wat verder op in wil gaan. De reden? Ik was vanavond op een "backerbecue" (barbecue) van het bedrijf dat uit dat project is ontstaan.

Het begin

Ik was al langer aan het kijken naar home automation. Daaruit is eind vorig jaar ook de aanschaf van [Plugwise}(https://www.plugwise.nl/) voortgekomen. Het nadeel is echter altijd dat als je eenmaal met een fabrikant bent begonnen, je daar eigenlijk mee door moet gaan. Als je al voor een tweede fabrikant kiest, krijg je een tweede app en een nieuwe controller etc.

De gedachte achter Homey sprak me dus al aan. Allerlei, in de domotica, veel gebruikte protocollen en frequenties werden ondersteunt. Daarnaast zou het open worden. Iedereen kon gemakkelijk zijn apparaten koppelen en de Homey laten doen wat maar in je hoofd opkwam.

Wachten

Toen het project op 27 juni 2014 voldoende geld binnen bleek te hebben gehaald, begon het lange wachten. Natuurlijk was al eerder bekend dat er voldoende geld was opgehaald. Op de einddag ging men zelfs door de 200% heen.

Kickstarter promoot dat de projecten de "backers" regelmatig op de hoogte houden van de voortgang van het project. In dit geval kreeg ik ongeveer iedere maand wel een update. Dat helpt wel om betrokken te blijven. Vooral als in oktober gevraagd wordt om mee te werken. Nee, niet om naar de fabriek te gaan en te gaan solderen. Omdat Homey voornamelijk met de stem bestuurd gaat worden, is het nodig dat er voorbeelden van zo veel mogelijk verschillende stemmen wordt verzameld. Daar deed ik natuurlijk graag aan mee.

Voortgang

Dan komt eindelijk in december het lang-verwachte bericht dat de leverancier de eerste prototypes van de printen heeft afgeleverd en dat het serieuze testen kan beginnen.

Ook de eerste beelden van de Flow Editor kunnen getoond worden. De Flow Editor moet helpen om de gesproken commando's om te zetten in een serie opdrachten naar diverse apparaten in en om het huis.

In januari komt dan het verheugende nieuws dat de behuizing, in 3D geprint, gereed is en aan de verwachtingen voldoet. Die behuizing moet natuurlijk netjes verpakt worden als hij naar de klanten gaat. Vandaar in het begin van 2015 ook de aandacht voor een mooie verpakking. De backers maakt het natuurlijk niets uit, maar als de Homey uiteindelijk in de winkel komt te staan, moet hij wel opvallen en aantrekkelijk zijn.

In januari is er ook de eerste aankondiging van virtuele Homey's waar de backers van de GEEK EDITION, ik dus ook, mee kunnen gaan spelen.

De mallen voor de behuizing kunnen eindelijk in mei gemaakt gaan worden. Dat duurt echter een paar maanden, dus de levertijd van mei 2015 wordt niet gehaald. Tja, soms vallen zaken tegen. Ik hoorde vandaag "zomer 2015".

Backerque

De reden voor deze posting was de barbecue, backerque genoemd, bij het kantoor van Athom. Het was de gelegenheid om met mede-backers te praten en, ook zeer belangrijk, de mensen achter en in het bedrijf eens in het echt te zien. Tot nu toe had ik alleen foto's en mailtjes gezien. Nu was het tijd om hen eens de hand te schudden en aan de tand te voelen.

Op de barbecue hangt de gebruikelijke studentikoze sfeer, maar je voelde ook de serieuze kant bij iedereen. Veel van de backers werken al langer met domotica en proberen alle nieuwe gadgets uit. Anderen zijn, net als ik, op zoek naar een universeel systeem om hun omgevingen te koppelen.

Eindelijk zag ik ook een levende Homey. De foto is genomen terwijl het bovenste deel van de behuizing is verwijderd, zodat het binnenwerk goed te zien is. De voeding, rechtsboven, was nog niet perfect. Voor zover ik het had begrepen is die nog wat gevoelig voor het type voeding en USB-kabel, maar daar wordt aan gewerkt.

Features

Omdat de Homey natuurlijk met veel systemen samen moet werken, moet hij wel weten wat er allemaal op de diverse netwerken gebeurd. Als dat toch ingebouwd wordt voor het dagelijks gebruik, waarom dan niet ook de Homey inzetten als analyser voor het verkeer dat over die netwerken loopt. Kijk, dat soort gedachtengangen mag ik wel.

Ze gebruiken een chatserver waar ze veel onderling op discussieren. Soms komen er dwaze ideeën naar boven die in eerste instantie een lage prioriteit gegeven worden. Maar af en toe worden voorgaande discussies doorgespit naar nieuwe features. “Is dat toch mogelijk?

Een punt wat ik zelf aanbracht in de gesprekken, is IPv6. Nu moet de Homey naar de server van Athom gaan om eventueel commando's op te halen die je via de app op je smartphone hebt gegeven, terwijl je buiten je eigen netwerk bent. Met IPv6 kun je de Homey veel gemakkelijker van internet benaderen.

Maar dat moet dan wel veillig. Dus dat was mijn volgende vraag. Gelukkig besteden ze hier aandacht aan. Applicaties, workflows e.d. draaien zo veel mogelijk in een sandbox. Daarnaast worden losse onderdelen al aan penetratietesten onderworpen. Dat wordt momenteel door studenten van de universiteit gedaan, maar straks, als alles klaar is, wordt dat nog een keer gedaan door een officiele partij.

Goed gevoel

Ik kan zeggen dat ik na een paar uur met een goed gevoel weg ben gegaan. Thuis heb ik me gelijk ingeschreven voor een virtuele Homey. Nu maar wachten tot ik kan beginnen (te testen).