Netwerk nieuws

We zijn de laatste tijd druk bezig geweest met een aantal zaken die nauw of zijdelings met ons netwerk te maken hebben. Ik vond het dus weer tijd om wat netwerkzaken in de Achterkrant te behandelen. Vooral IPv6 is lang geleden en juist daar hebben we afgelopen maand vorderingen mee gemaakt.

OS 2014

Ik wil echter eerst beginnen met iets totaal anders. Op het eerste gezicht lijken de Olympische Spelen in Sochi niets met ons netwerk te maken te hebben. Dat dachten wij ook tot we de verkeersgrafieken tijdens 10km race van de mannen onder ogen kregen.

Normaal gesproken zien de grafieken op alle werkdagen er vergelijkbaar uit, met op maandag iets meer verkeer dan gemiddeld en op vrijdag wat minder. De week van 17 februari liet echter een duidelijk ander beeld zien. Op maandag was er dit keer beduidend minder verkeer dan gebruikelijk. Op 17 februari was er zelfs minder verkeer dan op 14 februari. Op 18 februari, vanaf het begin van de race, schoot de hoeveelheid verkeer echter fors omhoog om uiteindelijk twee keer zo hoog uit te komen dan op een normale dinsdag.

Voor zover ik heb begrepen hebben we die dag geen klachten gehoord over problemen met het netwerk. Iedereen leek de vorderingen van onze jongens goed te hebben kunnen volgen. Het doet me deugd dat ons netwerk deze stresstest heeft doorstaan.

IPv6

Sinds 2011 kennen we de wereldwijde IPv6 (launch) day. Ieder jaar gaat de wereld een stapje verder op het pad naar grootschalig gebruik van IPv6. Voor 2014 is het motto "geen IPv4". Of zoals de Internet Society dat aangeeft: Turn off IPv4 on 6 June 2014 for One Day.

Het is de bedoeling dat iedereen, die dat wil, op zijn eigen apparatuur IPv4 uitzet. Momenteel is het bijna niet te zien of een dienst op IPv4 of IPv6 benaderd wordt. Daar zorgt de software voor. Die probeert eerst een IPv6 adres te vinden. Pas als dat niet lukt, wordt gezocht naar een IPv4 adres. Dat betekent in feite wel dat de initiële verbinding naar een IPv4 site vertraging oploopt. De bedoeling van het uitzetten van IPv4 is om te achterhalen welke diensten nu eigenlijk allemaal nog niet op IPv6 benaderbaar zijn. “Welke leveranciers lopen nog wat achter?

IAF websites en IPv6

De website bij IAF dus niet meer. Onze eigen website is al langer over IPv6 benaderbaar. In februari zijn echter ook alle websites van onze klanten bereikbaar gemaakt via IPv6. Het was tijd voor nieuwe servers en alle websites zijn de laatste weken overgezet. Die nieuwe servers zijn vanaf het begin volledig IPv6 compatibel opgezet. Bij het migreren van de websites kregen die dus gelijk een IPv6 adres.

Niemand hoeft dus bang te zijn dat een klant geen verbinding kan maken als die op 6 juni IPv4 uitzet.

IPv6 en u

We hebben de websites op IPv6 kunnen zetten, omdat we volledig beheer hebben over de servers waar die websites op draaien. Als u echter zelf de server beheert, omdat u hem huurt of een eigen server in ons datacentrum heeft geplaatst, zult u dat zelf moeten doen. We kunnen u alleen adviseren om IPv6 te gaan gebruiken. De meeste Operating Systemen ondersteunen het zonder problemen. Het is een kwestie van een IP range bij ons aanvragen en dat gaan gebruiken.

Ook voor klanten die een glasvezeldienst, inclusief verkeer, bij ons afnemen, is IPv6 beschikbaar. Voor dark-fiber aansluitingen is dat natuurlijk niet mogelijk.

Voor de diverse DSL- varianten die we aanbieden is het nog niet mogelijk om daar IPv6 aan te bieden. We zijn daarbij afhankelijk van de leveranciers van de onderliggende verbindingen. We zijn wel aan het kijken naar mogelijkheden om dat alsnog aan te gaan bieden.

Het is wel mogelijk om een IPv6-tunnel te gaan gebruiken. Er zijn diverse leveranciers van dergelijke tunnels en we hebben daar doorgaans goede ervaringen mee.

Wilt u ondersteuning in het opzetten IPv6 voor uw situatie, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. We kunnen u hierbij van advies dienen of zelfs de implementatie in uw omgeving realiseren of begeleiden.

IPv6 en beveiliging

In principe is IPv6 net zo veilig, sommigen zeggen zelfs veiliger, als IPv4. Dat geldt voor zaken als een website of server. Voor een IPv6 aansluiting voor uw bedrijf komt echter wel iets meer kijken. Normaal gesproken krijgt u een enkel IPv4 adres en wordt gebruik gemaakt van NAPT om machines in het eigen netwerk toegang te bieden tot internet. Voor IPv6 geldt echter dat ieder intern adres van buiten benaderbaar is. Dat vraagt dus wel iets van de firewall. Laat dat echter geen belemmering zijn voor de uitrol van IPv6 in uw organisatie. Ook hier hebben wij ervaring mee.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Netwerken
Older// Phishing