Gegevens

Een provider verwerkt natuurlijk grote hoeveelheden gegevens. Niet alleen de gegevens die u over ons netwerk heen en weer pompt, maar ook nog allerlei andere gegevens. In dat opzicht lijkt het net een normaal bedrijf. Maar eigenlijk ook weer niet, want providers worden de laatste tijd steeds meer gezien als verlengstuk van de overheid.

Websites

Maar laten we eerst eens beginnen met de gegevens waar een provider voornamelijk mee te maken heeft. Die van u. En dan in eerste instantie de gegevens die u publiek maakt via uw website. U plaatst die gegevens op onze webserver of op een eigen server die u bij ons heeft geplaatst.

Het is altijd leuk om eens rond te kijken op de websites die er zoal door ons worden verzorgd. Maar zelf zult u ook regelmatig eens op uw website gaan kijken. Maar dat is dan ook alles wat u weet van de bezoekers van uw website. Uzelf en wij.

Misschien dat u gebruik maakt van tellers om bij te houden wat uw bezoekers doen. IAF biedt een teller, maar er zijn ook ontzettend veel andere tellers, gratis of betaald. Die hebben echter bijna allemaal een groot nadeel. Een dergelijke teller verwijst vaak naar een externe site waar de gegevens worden bijgehouden. En sinds ook veel criminelen proberen PC's te infecteren door verwijzingen op te nemen, worden die steeds meer en meer geblokkeerd. Zelf blokkeer ik al dergelijke externe verwijzingen.

Maar er is ook een andere manier om die gegevens te achterhalen. Wij houden een logging bij van het bezoek aan uw website. En dagelijks verwerken wij die logging tot een mooie pagina met statistieken over uw website. Ga maar eens kijken op www.iaf.nl/.stats/.

Datzelfde is mogelijk met uw eigen website. Tik achter de verwijzing naar uw website maar eens “.stats/”. Dit geldt alleen voor de hoofdsite. Dus niet voor subpagina's en subfolders. En dit werkt ook niet voor websites vallende onder het "Web Easy" abonnement.

E-mail

Ook over e-mail houden we statistieken bij. Zo weten we dat er in totaal gemiddeld 160 berichten per minuut door onze mailservers worden verwerkt. Zelf bent u verantwoordelijk voor bijna 70 berichten per minuut. De rest is mail die aan u allen wordt toegestuurd. Dit geldt voor de afgelopen week en alleen voor onze eigen mailservers. We hebben natuurlijk geen toegang tot uw mailservers.

Wat de statistieken ook laten zien, is dat de hoeveelheid mail sinds eind februari fors is toegenomen. Uitgaand is de toename niet zo dramatisch, maar er komt sinds die tijd wel 20% meer mail binnen. Over het hele jaar genomen is de hoeveelheid mail met ongeveer 35% toegenomen.

Belastingdienst

Ja, zelf heb ik ook gegevens moeten verwerken. Gelukkig maar 1 keer. Ik was niet zo snel dat de belastingdienst de gelegenheid kreeg om mijn gegevens kwijt te geraken. Meestal maak ik de digitale aangifte wel klaar in februari, maar wacht ik tot eind maart met het versturen. Je weet nooit wat er nog tevoorschijn komt of welke tips er opduiken. Dit keer besloot ik om het op Goede Vrijdag te verwerken. En natuurlijk blijkt dat het oude DigiD account niet meer werkt. Het eerste jaar dat ik het gebruikte dacht ik dat ik het kon onthouden. Vorig jaar heb ik de gegevens opgeschreven. Nu dus weer. Even afwachten wat er volgend jaar gebeurd.

U vraagt zich nu misschien af of het opschrijven van een wachtwoord niet onveilig is. In principe natuurlijk wel, maar het is beter een wachtwoord op te schrijven en ergens neer te leggen waar potentiele misbruikers er geen toegang toe hebben. Uw prive wachtwoord op een post-it op een PC waar andere mensen bij kunnen, is niet verstandig. Maar in uw map met belastingpapieren kijkt niet zo snel iemand.

CIOT

Andere gegevens die we moeten verwerken zijn alle mail- en IP-adressen. Volgens de regering is het beter voor onze veiligheid als die gegevens centraal worden bewaard zodat politie en de inlichtingendiensten daar in kunnen grasduinen. Door onduidelijkheden in de specificaties van wat ze wilden hebben, hebben we die gegevens een tijdlang niet kunnen verstrekken, maar sinds 1 april leveren wij, net als iedereen die mailboxen en IP-adressen aan derden levert zou moeten doen, die gegevens aan bij het CIOT.

Nu is het dus even afwachten hoeveel veiliger Nederland hierdoor wordt. Of welke maatregelen ze bedenken omdat het toch niet veiliger blijkt te zijn geworden.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Uw Gegevens