Conferenties

Tot nu toe heb ik conferenties en congressen alleen maar van één kant meegemaakt, namelijk als bezoeker. Dit jaar lijkt dat echter flink te veranderen. In november van dit jaar komt het jaarlijkse Duitse Linux-Kongress mede door mijn inspanningen naar de Universiteit Twente. Maar eerst wordt in augustus HAL 2001, een congres voor hackers, op de Universiteit gehouden. Netwerkdiensten en beveiliging zijn daarbij mijn metier.

Software Livre

Zal ik op de genoemde congressen voornamelijk van de kant van de medewerkers zien, de laatste week van mei waren Pauline en ik als gasten naar een congres in Brazilië. Het congres had betrekking op Software Livre, dat het beste te vertalen is met Open Source. Pauline was gevraagd om tijdens een paar sessies te spreken en ik zou gek zijn geweest als ik niet mee was gegaan.

The Brazilian way

Ligt de planning voor de opvolger van SANE 2000, namelijk SANE 2002, nu al vast; in Brazilië wordt niet zo strak gepland. Een paar maanden van tevoren wordt er voorzichtig geïnformeerd of Pauline interesse heeft om te spreken. Dan duurt het nog een hele tijd voor er nader bericht komt. En het bericht is niets anders dan een link naar de website met daarop het programma en dus Pauline's naam. Pas in de week van Hemelvaart stond vast dat we 26 mei zouden vertrekken. Tijd om tickets in Nederland te krijgen was er niet meer, maar uiteindelijk kwamen de reserveringscodes voor de vliegtickets vrijdagavond via de e-mail binnen.

Controle bij KLM leverde op dat die codes niet klopten. Maar gelukkig stonden we wel geboekt voor de vlucht van 11:00 uur de volgende morgen. We zouden rond middernacht aankomen in Porto Alegre, maar informatie over het hotel was er ook nog niet. We kregen uiteindelijk om 2 uur s nachts bericht dat ze ons wel bij het vliegveld op zouden komen halen. Ze moesten zaterdag nog een hotelkamer regelen.

KLM - Varig

De vlucht van 13 uur met transfer in Sao Paulo kan iedereen zich wel voorstellen die wel eens een lange tijd in een vliegtuig heeft gezeten. En voor wie het nog niet weet: het is geen pretje.

Porto Alegre

Maar uiteindelijk kwamen we er toch aan en werden we netjes opgehaald en naar het hotel gebracht. Het congres begon op dinsdag, dus hadden we wat dagen om bij te komen. Maandag voegden Rik van Riel en zijn Braziliaanse vriendin, Andrêa Fabiana Flores zich bij ons. Dat gaf ons de gelegenheid om de stad eens te bekijken. Droevig, druk verkeer en een hoge werkeloosheid. Maar wèl met een hotel met gratis Internet. Daar verbaasde zelfs de Amerikaans sprekers, die ook in ons hotel bleken te zitten, zich over.

Het congres

Dinsdagmorgen vervoegden we ons bij de UFRGS en trokken we ons terug in de VIP-room. Al moet je je daar niet zo veel bij voorstellen in Brazilië. Het was in ieder geval een ruimte waar de gastsprekers zich terug konden trekken, even konden Internetten, met elkaar praten en tot rust komen. Omdat er veel gasten waren uit de USA en Europa, waren er ook tolken aanwezig in de VIP-ruimte. Met één daarvan, Patricia, konden we goed opschieten. Zij was echt geïnteresseerd in de mensen en in het congres, terwijl anderen liever niet hadden dat aan hen gevraagd werd iets te vertalen of te regelen. We zijn zelfs op vrijdagavond nog met haar uitgeweest naar een bar, waar Engels de voertaal was en die gerund werd door een Nederlander.

In de congreszalen liep bijna iedereen met een koptelefoon op. Dit was de eerste keer dat ik simultaanvertalingen had meegemaakt. Het is in het begin verwarrend. Vooral als blijkt dat de eigen Engelse tekst in het Portugees vertaald in je oren klinkt. En hier komt gelijk een ander nadeel om de hoek kijken. De site van het congres was volledig in het Portugees. We moesten hem dus eerst door de vertaler van Altavista halen om te zien wanneer we waar moesten zijn.

Maar eenmaal voorzien van de juiste informatie wisten we waar we moesten zijn voor de verhalen over Apache, NASA, PHP en KDE-women. En natuurlijk ook waar Pauline over moest spreken. Het congres zelf was zeer divers. Naast de genoemde meer technische onderwerpen werd er veel gediscussieerd over de mogelijkheden van Software Livre in Brazilië.

Microsoft heeft namelijk Open Source in Brazilië een forse sprong voorwaarts laten maken. Microsoft dwong de federale overheid om streng op te treden tegen gebruikers van illegale software. En omdat de meeste computergebruikers en zelfs de overheden en universiteiten geen geld hebben voor de hoge licentiekosten van Microsoft werd al snel gekozen voor andere alternatieven, waaronder Linux. Het congres richtte zich dan ook op commerciële instellingen om hen de voordelen van Open Source duidelijk te maken.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Security